Proizvodnja sekancev

Tradicionalna gozdno-lesna veriga izdelave sekancev
 
 
Veriga se začne v sestoju, in sicer s podiranjem, kleščenjem in prežagovanjem lesa z motorno žago moči 4 kW. Zbiranje in vlačenje lesa do gozdne ceste je predvideno s prilagojenim gozdarskim traktorjem z lažjo gozdarsko nadgradnjo, z gozdarskimi verigami in elektrohidravličnim enobobenskim vitlom z radijskim krmiljenjem (6 t). Od gozdne ceste do končnega uporabnika se prevoz goli opravi z gozdarsko transportno kompozicijo (triosni kamion za okrogel les z dvigalom in prikolico). Pri končnem uporabniku je predvidena izdelava sekancev in sicer s standardnim traktorjem in sekalnikom na traktorski pogon ter z nakladalno napravo.

V Tabeli so prikazani neposredni materialni stroški proizvodne verige ob predpostavkah povprečne učinkovitosti v osem-urnem delavniku. Iz tabele je razvidno, da skupni stroški znašajo 198,6 €/h, od tega neposredni materialni stroški znašajo 28,6 €/m3.

 


 
 
Polena 1Sekanci3
Pic (1)
12.11.2014

Strokovni posvet

Gozdarski inštitut Slovenije Lea Spodnje Podravje Hrvatske šume Evropsko teritorialno sodelovanje Lokalna energetska agencija Dolenjska - Posavje - Bela krajina Kmetijsko gozdarski zavod Maribor Regionalna energetska agencija
Naložba v vašo prihodnost

© Copyright 2020 Gozdarski inštitut Slovenije | O piškotkih | Pravna obvestila